Kuchyně na Krétě

O řecké, respektive krétské kuchyni se říká, že jde o jednu z nejzdravějších kuchyní v celé Evropě. Když se řekne zdravá kuchyně, tak si většina lidí správně odvodí, že jejím základem je zelenina, a to v mnoha různých podobách a chutích. Dále se také hojně využívá mořských plodů, které jsou pochopitelně naloveny přímo nedaleko krétských břehů.

Tradiční řecká strava

Zapomenout nelze ani na tradiční řecký sýr feta a olivový olej v mnoha různých variantách. Právě olivový olej tvoří jednu ze surovin, které doslova Krétu živí. Najít jej můžeme ve třech variantách, přičemž nejkvalitnější je logicky ten označovaný jako extra panenský. Proto vaše návštěva Řecko last minute může zajistit

Maso v řecké kuchyni nesmí chybět

Krétská kuchyně, to je také maso v mnoha různých úpravách. Nejčastěji se pravděpodobně využívá masa skopového. Co se týká úlohy jídla v každodenním životě Kréťanů, tak je třeba říct, že má doslova ústřední postavení. Možná nejvíce zní z úst tradiční místní věta „Pojďme se najíst!“. Co do jednotlivých chodů, tak vše začíná předkrmem, který obstarává nějaký lehký řecký salát, dále pokračuje hlavním jídlem a končí dezertem. Ten bývá povětšinou hodně sladký, jelikož jeho základem bývá med. Základní krétskou a spíše možná všeobecně řeckou specialitou je gyros podávaný v pitě. Toto jídlo si již našlo své místo i v ostatních nejen evropských státech, nicméně v Řecku jde o ten pravý originál, který vám nepodají nikde jinde.

Základem tohoto jídla je tradiční řecký chléb zvaný pita, v němž je náplň tvořená kousky většinou vepřového masa, které je do jisté míry ochuceno i tradičním místním salátem tzatziki, jehož součástí jsou okurky, česnek a také jogurt. Z dalších surovin se na výrobu gyros v pitě používá pochopitelně zelenina, tedy konkrétně rajčata a cibule. Mnohdy se s gyrosem také prodávají hranolky. Jedná se nicméně o poměrně syté jídlo, takže hranolky sní pouze větší jedlíci.

I řecký salát má něco do sebe

Z dalších jídel nelze nezmínit klasický řecký salát. Ten si mohou hosté objednat prakticky ve všech různých restauracích a tavernách po celém ostrově. Jeho název zní Choriatiky a využívá se na něj zejména rajčat, paprik, cibule a také speciálního ovčího sýra zvaného feta. Vše se zakápne čím jiným než olivovým olejem. Z předkrmů lze jmenovat třeba ještě klasický řecký dakos. Jde o tradiční řecký suchar, který je namočen do vody a poté, co dojde k jeho změknutí, se na něj kladou ještě nastrouhaná rajčata a sýr feta. Z dalších ingrediencí se na dakos používá ještě olivový olej a oregáno.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist